Over ons

De broers achter

KMO-Accountancy

PoissonPoisson, die herhaling in de bedrijfsnaam is niet zomaar een leuke gimmick. De leiding van het accountantskantoor is namelijk in handen van de broers Poisson: Geert en Luc. Al jaren bouwen ze samen hun onderneming uit. Ze kennen elkaar door en door, en net dat aspect zorgt zowel voor expertise als vertrouwen. Zowel bij klanten als bij de medewerkers.




Van je familie moet je het hebben, maar dat geldt niet voor deze twee mannen. Want zonder broederliefde en vertrouwen hou je een kantoor met tien medewerkers niet in leven. En bij PoissonPoisson ontbreekt het niet aan leven in de brouwerij. Integendeel.



Was het van meet af aan een bewuste keuze om samen een bureau te gaan uitbouwen?


Luc: “We zijn beiden burgerlijk ingenieur van opleiding, maar het boekhouden zit in de familie. Onze vader begon zijn accountantskantoor in 1952. Na bijkomende economische universitaire opleidingen zijn we er ingerold en hebben later het kantoor overgenomen. Van bij de start was het duidelijk dat we dit samen gingen doen. 50-50.”

Geert: “We zijn heel complementair. Wat de ene niet weet, weet de andere wel. Ik kan 100% op mijn broer rekenen. Zonder elkaar zouden we bepaalde aspecten van kennis of ervaring niet meer in huis hebben.”

Hoe is PoissonPoisson uitgegroeid tot het kantoor dat het vandaag is?

Geert: “Vandaag zijn we fiscaal accountants, maar onze studies burgerlijk ingenieur herken je nog altijd in onze aanpak. We werken sterk geautomatiseerd. Die aanpak is gebaseerd op bestaande boekhoudingspakketten, maar we personaliseerden die tot werkbare instrumenten. Met die tools verfijnen we onze dienstverlening: de opvolging gebeurt adequaat en prognoses kunnen we preciseren op maat van de klant.”

Luc: “Zo’n tien jaar geleden namen we een kantoor in Zottegem over. Sindsdien gaat onze zaak door het leven onder de naam KMO-Accountancy. Vandaag zijn we zowel in Ninove, waar het kloppend hart zit van onze onderneming, als in Zottegem gevestigd.”

Welke klanten kloppen bij KMO-Accountancy aan?

Geert: “Ons klantenbestand is bijzonder divers. Van managementvennootschappen over lokale zelfstandigen tot uit de kluiten gewassen ondernemingen. Kleine en middelgrote ondernemingen dus, die ofwel lokaal actief zijn ofwel deels ook internationale activiteiten hebben.

Luc: “Klanten moeten letterlijk op ons kunnen rekenen. Het gaat goed, de aanstroom aan nieuwe klanten blijft aanhouden.”

En dus willen jullie ook het team versterken. Wie hebben jullie er graag bij?

Luc: “Enerzijds willen we de opvolging verzekeren van een trouwe medewerker die binnenkort op pensioen gaat. Anderzijds willen we onze ploeg versterken om de stevige groei in het aantal dossiers op te vangen.”

Geert: “We kijken ook al wat verder: wie weet is een (nieuwe) medewerker iemand die ooit de ambitie heeft om partner te worden in ons bedrijf. Zo’n geleidelijke evolutie moet in ons kantoor zeker mogelijk en bespreekbaar zijn. Maar dat zijn mogelijke stappen voor later. Vandaag hopen we vooral iemand aan te trekken die kan evolueren naar een vrij grote zelfstandigheid. Die in overleg met Luc en ik knopen kan doorhakken.”

Welke troeven biedt KMO-Accountancy als werkgever?

Luc: “Wie leergierig is, is hier aan het juiste adres. In deze omgeving kan je je continu verbeteren, maar kan je met je ervaringen ook de kennis van de collega’s en het kantoor vervolledigen. Geert en ik staan klaar om bepaalde aspecten aan te leren. Opleidingen en cursussen zijn mogelijk en ook nodig. Deze voormiddag bijvoorbeeld volgden we nog samen een seminarie over fiscaliteit met btw en de eindejaarafsluiting als aandachtspunten.”

Geert: “Het verschil met de grote, bekende bureaus is ongetwijfeld het familiale karakter, de gemoedelijke omgang met elkaar. Ook tussen medewerkers en management. Hier spreken we elkaar niet aan met ‘meneer’ en mogelijke problemen kan je met ons altijd bespreken. Je bent hier geen nummer. We denken ook mee in je persoonlijke organisatie. Zo zijn onze medewerkers blij met ons flexibel kader.”

‘Met familie moet je wandelen, niet handelen’ wordt wel eens beweerd. Jullie bewijzen het tegendeel. Staat de zaak jullie broederband nooit in de weg

Geert: “Eerlijk? Elk heeft zijn minpuntjes en pluspuntjes. Maar we kennen die van elkaar door en door. We raken elkaar absoluut niet beu. We hebben gemeenschappelijke vrienden en zitten zelf te samen in een paar verenigingen. Maak je dus maar geen zorgen.” (lacht)